Nonni, nyt mä oon kai "tosiharrastaja"!

1. Mulla on PK-oikeudet omaava koira (Fyra).

2. Koiranäyttelyharrastus ei juuri nyt ole mitenkään kurssissa. Fyra menee vasta käyttöluokkaan eka kerran, corgit vain itseä kiinnostavimpiin koitoksiin ja Nörtti... älkää ees naurattako! Kokkolan inttinäyttelyn aikaan meidät näkee kyllä Kokkolassa, mutta KLAGI-AGIssa (agilitytapahtuma siis).

3. Joka päivä pitää treenata jotain, jopa eilisen jäkismatsin aikaan ja koko viikonlopun kehäsihteerinä olon jälkeen. Omia koiria ei tietenkään oltu ilmoitettu Ouluun, kuka sitä nyt koiranäyttelyissä... ;-)

4. Mulla on tarpeelliset ja tarpeettomat treenivehkeet hankittuna. On patukoita eri materiaalein, narupalloja, treeniliivejä kohta kaksin kappalein, useammat "PK-rintsikat" koiran koon mukaan, valjaita joka menoon, jälkiliinat (ja vain ruotsalaismallit "kelpaa") ja eilinen kehäsihteeripalkkio piti tuhlata siihen pro-vehkeeseen, eli norskirullaan joka ei todellakaan ole ilmainen. Jälkikrepit, -kepit ja maalimiesten namikipot kulkevat aina treenirepussa. Agilityn kontaktiesteillä käytettäviä targetteja on useampaa sarjaa, repussa nekin. Autosta löytyy myös ruutumerkit, ohjatun noudon kapulat ja korillinen kaikkia erilaisia parittomia lapsenkenkiä, vanhoja hanskoja, nalleja, kukkaroita jne, sen esineruudun kun voi rakennella minne vaan. Ja eipä unohdeta valtavia kasoja erilaisia pantoja ja remmejä, jotka kaikki yksi kerrallaan ovat muuttaneet meillä autoon ja ovat silti aina hukassa!

5. Auto... sen nyt TIETENKIN pitää olla PAKU. Noh - mulla on vähän piilopaku, mutta paku kuitenkin! Pakua tarvitaan koirille, treenivehkeille ja paikasta A paikkaan B siirtymiseen. Sen TÄYTYY kyetä kulkemaan kapeilla ja kuoppaisilla teillä ja väriltään sen on oltava sellainen ettei aivan pahin p*ska näy kyljistä. Katu-uskottavan verran sen kuitenkin täytyy olla pölyinen. Puhdas pölytön auto = laiska treenari?

6. Kepo eli KNAM eli KHAM (H=harrastus) pyysi eilen merkitsemään hänelle kalenteriinsa harrastusmenoni, jotta osaa ottaa vapaata lapsenkaitsemista varten. Josta tulikin mieleeni, että ilmoittauduin eilen PK-leireilyyn jolla opena on the Guru. Leiriltä pitää poistua kuvaamaan ystävän häät, mutta tokihan sitä leireilyä jatketaan heti häitä seuraavana päivänä, ei mikään ongelma - kenellekään ;-) Ensi viikonlopulle on ohjelmassa agilityleireilyä Kajaanissa ja tässä parhaillaan järjestellään ystävänkin lapsenhoito-ongelmia, jotta päästään yhdessä harrastamaan.

7. Kalenteri täytetään lyijykynällä niiltä osin mitkä ovat normimenoja ja mustekynällä harrastusmenojen osalta. Jarmo J. Husson ohje täyttää työmenot lyijykynällä ja perhemenot mustekynällä on tässä jokseenkin ohjenuorana, mutta Jamppe ei kertonut millä kynällä harrastusmenot kirjoitetaan... *hmmm*... ratkaisin kysymyksen omalla tavallani!

8. Ystävät ovat pääasiassa saman harrastuksen parista. Tämä ei ole tarkoituksellista, mutta siihen se vain kääntyy ihan itsestään kun työstä jäävä vapaa-aika kuluu äärimmäisen lahjakkaasti harrastuksen ehdoilla eikä sieltä treeneistä löydä muuta sakkia kuin koiraihmisiä.

9. Raha - sitä ei koskaan ole riittävästi, mutta vähäisetkin peruselämän ylijäämät löytävät tiensä Mustiin&Mirriin (taivahan kiitos siitä kanta-asiakaskortista!), Finndogsille tai muihin alan liikkeisiin / nettikauppoihin. Ulkomaanmatkat lomakeitaisiin on täysin poissuljettuja! Tuon vastaavan rahasumman voi käyttää ulkomaille suuntautuville harrastukseen liittyville "opintomatkoille".

10. Äitienpäivälahja - se nyt tietenkin pitää ostaa itse ja valita kirjakaupan hyllystä Vilanderin Peetsan Koiran korjaus kirja, käytännöllistä ja tarpeellista!

On kai niitä muitakin kriteereitä, mutta tarvinnee nyt oman muistin virkistykseksi panna vähän viikonlopun treenailua sanoiksi.

Fyra otti sisällä käännöksiä ja malttiharjoituksia. Paikalla oli oltava vaikka Jenni hyppäsi narua melkein sen päällä ja corgit sekoilivat ympärillä. Paikallaolossa ei ole vaihtoehtoa, siinä ei kysellä "joko joko joko", siinä ollaan ja piste - lukon kera!

Ulkona harjoiteltiin tieten tahtoen sateessa. Piti testata vieläko se silmiin sataminen on ongelma - ei ollut. Testailin myös miten todella märkään maahan "tipahtaminen" sujuu, mutta liikkeestä maahanmenossa ei ollut mitään eroa oliko alla kuivaa vai melkeinpä rapakko. Noudoissa Fyra otti kapulan hienosti, mutta palautusjuttua pitää nyt alkaa taas viilaamaan. Siinä meinaa olla vähän sellaista leikittäskö meininkiä. Kunpa malttaisi harjoitella tätä kokonaisuutta "takaperin"... mutta kun ei malta. On niin ihanaa nähdä kuinka Fyra tykkää noutamisesta. *seliseliseliseliseli*

Misiun kanssa menin kuokkimaan keskiviikkona "jatkojen" harkanloppuihin ottamaan kontakteja. Eka keinu oli lentosellainen, mutta muuten kontaktit meni OK vaikka otin omaa ohjauslinjaa selvästi koirasta poispäin. Keinua viilattiin myös eilen illalla kotipihalla. Meni tosi hyvin, mutta se nyt onkin "oma" keinu. Otin myös omituisia pujokulmia ja vain yksi aloitus meni virheelliseksi. Muuten oli nopeita kuuden kepin pujoja.

Tottistelun puolella leikittiin eilen ohjatun noudon aloitusleikkiä. Misu näki kun vein kaksi kapulaa pihan eri laidoille. Sitten misu seisomaan selin kapuloihin -> käsimerkki -> "oikea" -> "tuo". Ja Misuhan toi! Vein kapulan paikalleen ja toistin saman mutta vasemmalle. Ja tyyppi toi jälleen oikean. Toistelin asiaa, vaihtelin puolia ja välillä otin pari peräkkäin samalta puolelta. Misu toi aina oikean ja into ei laantunut vähääkään. Kumma kaveri! Noh - totuuden nimissä pitää nyt tunnustaa, että Misulle pitäisi opettaa noudon luovutus. Vaikeaa se ei voi sille olla, sillä se pitää hyvin mielellään esineestä kiinni vaikka tartun esineeseen. Luovuttaa kyllä kiltisti sanalla "kiitos". Opetellaan opetellaan - tosin tämä nyt on tuon mukavan actionin rinnalla aika tylsää...

Tänään illalla ohjuksien agiharkat. Taidetaan jatkaa siitä mihin Minnan valmennuksessa viime maanantaina jäätiin. Ohjuksia ennen on PK-tottisharkat. Fyralla tietää tottistelua kentällä ja pikkuisen tekisi mieli ottaa Pörrikin mukaan. Kun nyt kerran on tullut luvattua se tokokisakäynti tälle vuodelle...

JA JiiKoo eli PeeÄs: Noihin tosiharrastajan juttuihin pitää lisätä yksi juttu. Tosiharrastajan perheen jääkaapista löytyviin lihapulliin ja nakkeihin EI SAA KOSKEA. Ne on tarkoitettu the Koiralle!

JiiKooKoo: Mistä tunnistaa TOSI-KHAM:en(*? Siitä että se hoitaa kaverinkin muksun jotta mammat pääsee leirille! Kiitos Tapsa!

*) KHAM = Koira Harrastus Avio Mies