Juhannuspäivä, lauantai

Jos kerran pääsiäisenä aina korkataan maastotreenikausi, niin johan se on aika juhannuksena jatkaa siitä mihin jäätin. No leikki leikkinä, ollaan sitä välissäkin treenailtu, mutta tuppaa nämä isommat treenisessiot aina keskittymään siihen kun Maiju on maisemissa ja nämä juhlapyhien tienoot näitä hetkiä yleensä ovat.

Ennakkoluulottomasti lähdettiin etsimään uusia ja ennenkokemattomia treenimaastoja ja ajeltiin Revonlahden suuntaan hirviaitojen taakse. Kiva paikka olikin, mutta vielä olisi ollut parempi jos ois raaskinu ajaa vielä 500 metriä syvemmäs metsään. Hätähousut pukkas autot parkkiin heti kun eka levennys metsäautotiessä tuli eteen ja hakualue rajoittuikin melkein hirviaitaan. No tulipahan ylimääräistä melua harjoitukseen mukaan kun kasitiellä autot suihki ohitse.

Jäljet sitten tehtiin sinne syvemmäs ja niitä tehdessä päätin että ens kerralla ajellaan suosiolla pidemmäs kun maastot menee kangasmaisemmaksi sieltä kauempaa. Nyt oli todella hauska juoksennella näytöille miltei suolla. Tosiurheilua kumppareissa!

fyratuorullaa1.jpg
Täältä tullaan (kuva: AnneS)

Fyralla otettiin rullantuonteja. Siirrettiin peltotreeniä metsään. Kaksi ekaa Maijua menikin ihan kelvosti ja rulla tuli käteen saakka, mutta kolmas, jonka siirtymistä Fyra ei nähnyt, meni sitten jo oikein etsimiseksi. Positiivista tietty, että silmillään se ei hae. Treenin idea: nopea ja helppo rullanhaku metsästä, meni vähän sössöksi. No tulipahan tehtyä ekat tyhjät pisto. Fyra on nenänkäyttöelikko. Se lähti hyvin ja tajusi kyllä mitä sieltä pitää hakea, mutta ei vain saanut hajua nenään kun tuuli vei tiedon Maijusta ihan eri suuntaan. Otin Fyran takaisin keskilinjalle ja siirryin kovasti eteenpäin ja tällä konstin löytyi Maijukin. Ote rullasta oli vain tuotaessa heikko, joten se tipahti kesken takaisinjuoksun. Näytölle lähetin kuitenkin kun olihan tuo harjoitus tippunutta rullaa lukuunottamatta mennyt Fyra-mölliltä varsin kelvosti. Mietin vain, että mistä hitosta se rulla sieltä metsästä löytyy vaan Fyrapa juoksi samoja jälkiään takaisin ja suoraan rullan yli. Ei ollut hankalaa poimia arvokasta itsetehtyä rullaa siitä talteen.

Neljäs rullanhaku otettiin eri suuntaan ja Fyra oli jo aika puhki. Kai sillä sanoi edellisestä harjoituksesta aivot jotta "overload" ja hikikin oli. Meni Maijun luo, mutta otti rullan suuhun laiskasti ja Maijun piti autella pienellä saalisleikillä. Rullaa tuodessa se pötkö tippui taas. Nyt ei enää ollut sattumaa tuo hommeli, joten otettiin loppuun vielä hyvin hetsattu ja innostettu helppo rullanhaku & näyttötreeni ja se onnistui moitteettomasti. Pikkumusta tarttee rutiinia lisää, paljon ja valtavasti!

fyranrankkaahommaa.jpg
Voi huoh, vieläkö niitä eksyneitä Maijuja riittää? Eikö se jo osaa itte tulla tuolta pois? (AS)

Totti ja Pörri oli mukana ajelemassa jälkiä. Tottiahan ei ikinä ole varsinaisesti jäljestämään opetettu, mutta sillä on paikkailtu muiden ryssimiä jälkiä. Vähän kuutamolla se välillä oli mitä siltä odotettiin, mutta aina kun se sai homman juonesta kiinni, se jäljesti tarkasti ja innolla. Mulla elelee vieläkin se ajatus, että pääsis sitä verijälkeä joskus ton kans kokeilemaan. Kutina on siitä, että se vois vaikka tykätä touhusta ja vaikkei tykkäiskään niin mitään ei menetä muuta kuin aikaa ja sekin aika on annettu omalle koiralle ja ulkoilulle.

tottilahteejaljelle.jpg
Töötti lähtee jäljelle. Näyttää muuten tässä kuvassa jopa pätevälle. (kuva: Maiju)

Pörri sai jäljestettäväkseen Fyralle polkemani jäljen, jossa oli kolme kulmaa ja yksi melko korkea suopursukohta. Alussa oli vähän epävarmuutta jäljelle lähdössä, mutta aika nopeasti homma oli taas Pörrillä talvitauon jälkeen kaivettu muistilohkoista. Jäljesti pörrimäisesti aavistuksen seilaten jäljen päällä ja kulmissa meni pikkuisen yli, mutta korjas itte takaisin. Suopursukohdassa hölkötteli aika korkealla nenällä, mutta tuommonen pienihän saa hajun siitä melkein korviensakin tasolta tommosella alustalla. Mitä tuota silmiään risuissa hajottamaan ;-)

porriajeleejalkea.jpg
Pööpö saa jujusta kiinni.

Fyra oli levähdellyt ja ladannut akkuja autossa ja se pääsi ajamaan vielä yhden pikkujäljen. Kyllä se välillä jäljestikin, mutta olihan se välillä semmosta haahuilua, että en kai mä noin heiluskellen ollut sille jälkeä polkenut. Loppupalkastakin hurras 50cm vierestä ohi. Saa mun puolesta jäädä tämä jälkihomma ihan Tapsan kontolle. Se on niitä jälkimiehiä, treenikaveri ja treeneihin "potkija" siltä vain nyt puuttuu. Mä voin leikkiä jäljestysjuttuja näillä kookeilla.

fyra_jaljelle.jpg
Ja tämä kuva sitten tosiaan valehtelee enemmän kuin tuhat sanaa. Näyttää siis paremmalta kuin totuus oli.

Viimeisimpänä vaan ei vähäisimpänä Katti-Vikkeläinen pääsi leikkimään ensimmäisen jälkensä. Se ihan eka meni ensimmäisen 50 sentin jälkeen läskiksi kun Katti sai suuhunsa enemmän kusiaisia kuin palkkaa, mutta uusintajälki onnistui jo kelvosti. Matkaa ei tainnut olla 5 metriä kummempaa, liekö edes siitä puolikastakaan, mutta kärsää pikkuneiti osaa kyllä käyttää. Kattokaas:

katti_jaljella1.jpg
... toinen on muka niinku pätevänä!

Ihan lopuksi Fyra sai jäljellä skippaamansa loppupalkan hakemalla kaksi hanskaa esineruudusta. Se ei esineruutuile millään sikamaisella vauhdilla, mutta ei kyllä luovutakaan etsimistä jos ei heti löydy. Kakkoshanskan luovutti niin hienosti, että sen päivän treeni oli siinä ja Kipporwaara aukes.

Kiitti Maiju & Anne treeniseurasta. Kuvia on Photobucketissa (ylläri pylläri, kuviako? miten on mahdollista? Eihän se koskaan mitään kameralla ikuista...)

Treeneissä saatiin Annen kans kuningasajatus lähteä illaksi ulkoiluttamaan kameroitamme Kalajoelle juhannusraveihin. Otettiin Nette ja Jennikin mukaan katsomaan nopeita heppoja, mutta muksuja kiinnosti enemmän "aineen" teko ruohosta. Miettikää! Kaksi kuusivuotiasta iskee heinänkortta kivellä silpuksi takavasemmalla ja ilmoittaa kuuluvasti radan aidalla notkuville äideilleen tekevänsä "vielä vähän lisää ainetta". Kaksikosta jo toisen mukanaolo aiheuttaa yleensä säpinää, mutta nuo yhdessä lähentelee katastrofia. Miksei sitä muista AINA kun keksii alkaa elämyksiä niille tarjoamaan? Siinä on tosiaan ELÄMYSTÄ kaikille kun kaksikko on irti. Sen hetken ne istuivat paikallaan kun saivat metrilakua. Mä olen kyllä vain sitä mieltä, että sitä metrilakua saisi olla vähintään 5 metrin pätkissä - tai mikä vielä parempaa - semmoisessa kelassa, josta saa alkaa syömään niin paljon kuin jaksaa ja maksu menee sen mukaan kauanko muksu istui paikallaan ja mussutti. Semmonen kilometrin kela näin alkuun ois auttanu meitä aika paljon tuolla Kalajoella.

1668948.jpg
Ensimmäinen metri tulossa, menossa ja melkein lopussa...

Juu siis kuvattiin me niitä pollejakin. Laitoin kaikki (epäonnistuneetkin) Picasan web-albumiini, jota en aikaisemmin ole käyttänyt mihinkään. Nuo melkein 500 kuvaa pieneni sinne lähes automaattisesti, joten pääsin aika vähällä... mitä nyt asentelin ensin kaikenlaisia lisäohjelmistoja, tutustuin käyttöohjeisiin puutteellisesti ja käynnistelin jumiutunutta konetta useampaan kertaan. Näppärää tämä aateekoo!

1668971.jpg
Tuo rautias tuossa etualalla meni keulille ja johti loppuun saakka... kai... muistaakseni...

Minussa ei sitten ole vähääkään semmosta vikaa, että osaisin kertoa hyviä pelivinkkejä. Mielettömän lahjakas olen kyllä kertomaan, mitä ei varmasti kannata pelata. Jokainen polle, jonka minä esittelyssä pongasin joko keskeytti, tuli viimeisenä maaliin tai hylättiin pitkän lähtölaukan vuoksi (yks peijjooni laukkas jo lähdön esittelyssä). Eräs todella komea tumma suomenhevonen tosin urhoollisesti tuli vasta toiseksi viimeiseksi lähdössään, joten mä ehkä kehityin pikkusen paremmaksi tuon illan aikana.

No ehkei ne meidän kriteerit sille suosikille olleet mitenkään ravimaailman arvostamat, mutta ei kai sille mitään voi jos silmiin pistää hepan kauniit silmät, nätti otsatukkaletti, upea liehuva harja tai siistit valjaat. Vaikkei me Annen kans oikein mitään tuon järkevämpää TOSIhevosista tajuta, niin nähtiinhän me tuolla yksi NIIN rumarakenteinen polle, jotta ei mitään määrää. Pitäski selvittää KUKA se oli ja urkkia onko koniparka voittanut koskaan yhtikäs mittään. Toisaalta voittetaanhan koiramaailmassakin ties millä rakenteella ties mitä kisoja. Kokonaan toinen juttu sitten on, onko se sitten a) toimivin ja b) kestävin. Tästä saankin aasinsillan toiseen hevos vs koiramaailma eroon: heppamaailmassa ne tammat, jotka menee vähän sököksi, siirtyy siitokseen. Miettikääs miten on koiramaailmassa... se tieto joko a) salataan ja koira siirtyy siitokseen, b) tieto kerrotaan avoimesti, koiraa käytetään silti jalostukseen tiedostaen riskit ja siitä tulee sontaa niskaan "viisaammilta", c) tieto salataan ja koira katoaa mystisesti tai d) tieto kerrotaan avoimesti ja koira jää pois jalostushommista jatkaen muuten normia elämäänsä. Koittaa tässä sitten sukkuloida tämmösten eri vaihtoehtojen välillä. Ite kyllä olen noista eniten noiden kohtien b ja d kannalla riippuen asian vakavuudesta.

Suvi-Sunnuntai


ringa_kaislikossapaa.jpg

Ringa-Hontto-Petteri-Honttinen 22.6.08 (kuva: TF)

Ringa täytti tänään 11 vuotta. Hui hirvitys kuinka siitä rättäri-ambulanssilla heitetystä Ruukin sektiokeikasta onkin kauan! Muistan vielä selvästi kuinka Ringaa kalvoista kaivellessani sanoin välittömästi, että nyt syntyi Jossun pentu. Annekin valitsi oman Toininsa siinä samassa yhteydessä. Koistinen oli kaukaa viisas ja jätti valitsematta mitään, se vain ajoi au... eiku rättäriä. Sakissa oli vielä tytöt Titta ja Ronja ja herrakoiranalut Hippi, Tumppu ja Maukkis. Toini ja Tumppu ovat jo tähtikaartia Maija emänsä tavoin, mutta muilla + Titus-isipaapalla menee enemmän tai vähemmän paksusti mutta hyvinja virkeästi. Onnittelut vain kaikille Ringan sisaruksille!

Ringa juhlisti synttäripäiväänsä rantsukeikalla Femman, Misiun ja Fyran kanssa. Se ei yleensä ole mikään uimarikoira, joten se jätettiin pelastusliiveittä. Mitä sitä niillä olisi rantaa tonkiessa tehnytkään, paitsi että...

ringa_uimassa.jpg
... jos nuo muut niin minäkin! (kuva JoFli)

Misiulla ja Fyralla oli kovasti hauskaa vesilelun kanssa. Lelu lensi kauas, Misiu haki sen uimalla ja Fyra nappasi sen aina Misiulta. Nössö mies kun meni samaan vipuun kerta toisensa jälkeen.

misiu_leluun.jpg
Näin se haetaan... (kuva: JoFli)

4lelusuussa.jpg
... ja röyhkeempi (ja uimataidottomampi) saa pitää! (kuva: JoFli)

5_misiu_kaksistaan.jpg
Femman hommaa oli sitten häiritä pakkaa niin paljon kuin ehti. (kuva: JoFli)

jenni_4_misiu_iloa.jpg
Jenni viihdytti itseään ja koiria Äppön löytämällä ja mun hukkaamalla ja uudelleenlöytämällä golfpallolla. (kuva TF)

Ja mitäkö mä tein?

4opetteleeuimaan.jpg
Opetin lottweilelia uimaan... *huoh*... (kuva: TF)

4uiskentelee.jpg
... ja kai se jotain oppi. (kuva TF)

Uimaretken jälkeen koirat kuivatteli hetken hiekalla ja eihän nämä osaa sitäkään hetkeä arvokkaasti tassutella. Ringa-Muori komensi komppanian bilettämään.

kolmikko_kisailee.jpg
11-vuotta.... jjjjjust! (kuva: JoFli)

Ja aivan lopuksi osui katsekenttääni Fyra, joka pysähtyi katsomaan Tapsan perään autolle. Tiätteks mitä? Parin sekunnin ajan minusta tuntui siltä että se on sittenkin ROTTWEILER ulkonäöltään:

FyranParas_pienennetty.jpg
Laura hei, pitääkö tää joskus viedä kauneuspönötyskisoihinkin? (kuva: JoFli)

Lisää kuvia Ringan rantasynttäreistä löytyy Photobucketista

* * * * *

Katti-Vikkeläinen tutustui Jannu-setään

Jannullahan on mainetta, hyvää, huonoa, hurjaa ja hauskaa. Kaikkea yhdessä ja erikseen. Yksi asia missä se on todella hyvä on pennun/pentujen leikittäminen ja ehkä tässä hommassa sen hurjan ja vaikean menneisyyden alleen hautaama rehellinen ja luotettava sisin olemus tulee esille. Kätkällä on uusi Ystävä, Jannulla on uusi Ystävä!

smIMG_8505.jpg

smIMG_8516.jpg

smIMG_8513.jpg

smIMG_8570.jpg

smIMG_8580.jpg

Lisää Katti&Jannu -kuvia