Eilen ja tänään ollaan saatu aimo annos koulutusohjaajana olon oppia Pärssisen Pipan kurssilla. Teoriat luonnon helmassa tällä kelillä on kuin linnunmaitoa. Mikäs siinä on retkituolissa rötkötellessä kun samalla viisastuu. Käytännön esiintymis/treenivetoharjoituksiakin meillä oli ja parikseni sain tänään Merjan. Aiheenamme oli koirien käsittely & leikkiminen koirien kanssa ja varsinkin tuo viimeksimainittu on mun lempiaihe. Ihan hyvin meni meidän osuus ja ainoa ongelma oli meidän ryhmäläisten hiven turha into alkaa tositoimiin ennen kuin annoimme merkin varsinaisen harjoituksen alkamiseksi. Pitää tosiaan olla tarkkana kun vetää treenejä, että muistaa kertoa sen, milloin koulutettavat oikeasti saavat aloittaa varsinaisen tekemisen. No eipä siinä mittään, itse "syyllistyn" treeneissä melkein aina tuohon, että alan puuhata ennen kuin puuhaus oikeastaan alkaa ja samaan syyllistyi tänään myös moni moni muu kurssilainen.

Käsittelyharjoituksissa koiranohjaajat kopeloivat koiriaan ja me kopeloimme heidän koiriaan. Korostimme käsittelyharjoituksien tärkeyttä arkielämän helpottamiseksi. Koiraa pitää voida käsitellä kotona, eläinlääkärissä, trimmaajalla, koiranäyttelyissä jne jne. Jos se ei ihan jokaisesta käpälöinnistä pitäisikään, tulee se silti opettaa jos ei nyt ihan välttämättä aivan tykkäämään siitä niin ainakin sietämään. Mikäli koira luottaa ihmisen kosketukseen, voi se mahdollisessa onnettomuustilanteessakin olla helpompi käsiteltävä. Ainakin helpompi kuin sellainen, joka kammoaa kuollakseen tai vihaa vieraiden ihmisten lähestymisyrityksiä. "Kotiläksyksi" annettiin koirakoille eläinlääkärileikin leikkiminen.

Leikkimisessä keskityttiin lähinnä leluihin ja siihen kuinka ne lelut tulee olla oikeasti tavoittelemisen arvoisia. Kippasin kassillisen erilaisia leluja kentälle malliksi. Oli palloa, patukkaa, rättiä, wubbaa, nallea, frisbeetä, namikippoa jne. Misiu näytti demona tupsupallolla ja namiputkella pelaamista. Näytin kuinka koiran kanssa leikkiessä ollaan siellä koiran tasolla ja antaudutaan itsekin siihen pelleilyyn. Leikkiminen on yksi koirankoulutuksen isoimmista edellytyksistä. Kouluttaminenkin on tavallaan yhtä leikkiä, mutta leluleikeistä tulee osa palkkaamista. Lelut karkaa, pakenee, koira saalistaa ja voittaa. Ilman tuota voittamista, se lelu muuttuu tylsäksi ja koira ei kauaa semmoisia leikkejä viitsi harrastella. Lelu on sama asia kuin saalistajan edessä pinkova pupujussi. Se ei hyppää suuhun, sen saadakseen pitää tehdä työtä ja kun sen saa viimein kiinni, mielihyvä on suuri. "Kotiläksyksi" tämä meidän leikkiryhmämme sai etsiä "ensi kerraksi" koiralle KAIKKEIN mieluisin lelu mukaan.

Vaikken mä ole ehkä terävimmässä treenikunnossa (antibioottikuuri vetää vähä virtaa vähemmälle, posliiniakin on halailtu ja käden venähdys häirittee enempi kun haavat) olin kuitenkin parissa vähemmän vauhdikkaassa treenipätkässä mukana Misiulla ja Kattilla. Katti seuraili, ohitteli ja otti kontaktia, Misiu teki kuvitteellisen ALO/AVO -kilpatokoryhmään tyrkyllä olevan koiran "pääsykokeen" ja ilmeisesti pääs sen "läpi" :-P

KattiSeurailee.jpg MisiuSeurailee.jpg
Pikku-Kattin pikkupikkuseuraaminen ja Isi-Misiun "pääsykokeen" läpäisyseuraaminen

Kurssin "sääntötenttikin" meni läpi. Suullisesti meiltä tentattiin eri koeliikkeiden kulkua ja eiköhän mulle, tasan TK1:n koiralleen aikaan saaneelle napsahda EVL:n idari. Onneks muistu mieleen Konnan "yhdessä illassa VOI-koirasta EVL-koiraksi" -treeni ja sieltä Kuopijjoon otettu puhelinkonsultaatio idarin liikejärjestyksestä. Heikkisen Pirjo opetti muistisäännön "ylhäältä alaspäin"... joka siis on seiso-istu-maahan. HIP! Tällä läpäistiin tämä tenttimys! KIIIIITOS!

Tälle iltaa pitäs miettiä vartin ajaksi treeniä luoksetulon pysäytyksiin. Mullon jo visio siitä, joten en vaivaa päätäni liikaa. Menen pesulle ja nukkumaan.

JK. Kasvitietäjät: Mikä kasvi nyt on siitepölynsä kanssa pahimmillaan? Mulla lähtee järki kun on taas niin vaikiaa tämän köh-köhin kanssa.

JK2. Mä löysin PERHOSIA sunnuntaiaamuna. Nyt ei oo enää kukkia ja mehiläisiä... on HEINIÄ JA PERHOSIA:

sIMG_7934.jpg

sIMG_7946.jpg

Ja pakollinen mehiläinenkin (näitä meillä riittää). Bibble-meininkiä taas:

sIMG_7994.jpg

JK3: Alli ja Salli & tytöt kävi piipahtamassa. Jenni ilmoitti varanneensa ratsastelun ensi viikolle. Selvä homma!