1904874.jpg Siinä SE on!

Eilen oli pitkä päivä. Herättiin viideltä ja Oulua kohti startattiin seiskan jälkeen koko sakilla. Jenni lähti jännitysmomentiksi, Tapsa videokuvaamaan ja koiria pakattiin kyytiin Fyran lisäksi agilityn joukkuepiirinmestauuksissa starttaavat Ella ja Femma ja pentuloiset Katti & Luva. Jenni varasi mukaan repullisen leluja ja muovikassillisen kirjoja sekä sepeiton ja tyynyn. Tajusi kai, että päivästä tulee piiiiiiitkä ja siinä oli oikeassa.

Toppilan kentällä oltiin hyvissä ajoin. Rottisyhdistyksen Pohjois-Suomen alaosaston järkkäämässä BH-kokeessa Fyra sai kunnian olla ainokainen rottis. Muut koirat olivat p&s snautseri, berni, dobberi, hovalontti, briardi, labbis, jenkkicockeri ja kaks sushukkasta. Ensin käytiin porukalla läpi koepäivän kulkua ja sitten tottiksen tuomaroiva Kauko Ruokolainen esitteli meille tottiksen kulun - just in case jos joku oli kaaviokartalta jännityksen vuoksi tipahtanut.

bhIMG_1151.jpg
Kentälle pääsyn odottelua (kuva: Maiju)

Fyran numero oli 8 ja siinäpä sitten odoteltiin kolmen parin suoritus ennen omaa vuoroa. Meidän parina oli hovawart uros ja se jäi tekemään tottisosuutta kun Fyra meni ensin paikallaoloon. Maahanmenokäskyn aikaan Fyran aivoissa oli tilapäinen pien tukkeuma ja vasta toinen maahan-käsky tiputti sen alas. Sillä meni vissiin se ensimmäinen aivan ohi ajatuksista. Siinä selin Fyraan seisoessani kummallisesti rentouduin. Mua ei jännittänyt suoraan sanottuna yhtään. Kummallinen olo! En tunnistanut itseäni *kukaminäolenmitentämänytnäin* Hoffipoika suoritti liikkeensä rivakasti ja aika kului omaa olotilaa ihmetellessä ihmeen nopeasti. Palasin luvan saatuani takaisin ja Fyra nousi perusasentoon napakasti. Skarppina oli kuulemma makaillutkin.

bhIMG_1158.jpg
Sivu! Ja nousihan se sieltä paikallaolosta. (kuva... taas... kuten kaikki muutkin: Maiju)

Seuraamisosio käynnistyi kivasti. Fyra teki onnistuneen täyskäännöksen vasemmalle eka suoran päässä ja tempovaihdokset sujuivat hyvin. Ensimmäinen vasemmalle käännös oli napakka ja kontakti tuntui pysyvän hyvin. Yritin välttää katsomasta koiraan, mutta tokihan sitä aina joka välissä koittaa vilkuilla ;-)

bhIMG_1168.jpg
Sivu! Kaken valvovan silmän alla päättäväisesti eteenpäin MARS!

Henkilöryhmässä tuli hiven väljyyttä jossain kohdassa, mutta ei mitään katastrofia. Koitettiin siellä kiemurrella mennen ja tullen edes jotenkin. Mulle on aina ollut nuo henkilöryhmän kurvit jotenkin vaikeaa sisäistää ja pyörinkin siellä sinne sun tänne. Pääasia lienee se, että siellä heiluu ja ottaa perusasennon jossain... ainakin vielä BH-tasolla.

bhIMG_1172.jpg
Siellä me kurvataan. Ja miksikö vasen käsi on "vammasesti" ylhäällä? Siitä myöhemmin...

Vapaanaseuraamisessa Fyra mun mielestä jätätti vähäsen. Tuli välillä vähän tuskainen olo. Onneksi se taisi jätättää tasaisen varmasti koko liikkeen ajan, joten se ei humpannut kamalasti. Ei se jätätys mitää laahustamista ollut, mutta tuntui vain, ettei sen kuono ollut silmänurkasta tiiraillessa siinä missä sen piti olla vaan koko ajan jossain 10cm taempana kuin totutusti.

bhIMG_1165.jpg
Sivu! Mietin vain, että onkohan mulla koira joka tekee kaiken käskyllä sivu :-D Tämä kuva on kytkettynä seuraamisesta, remmi on vain aika huomaamaton fifi-hihna.

Liikkeestä istuminen meni p*skaksi. Se leves perjantaina treenatessa kätösiin jotenkin mystisesti ja atomeina pysyi. Fyra teki napakan maahanmenon. Noh, pysähtyi kuitenkin, joten ei nyt ihan katastrofi ollut ja pisteitä tuli kuitenkin sääntökirjan mahdollistaen varmaankin se vitonen. Seisomaan jäännin olisin vielä saanut pelastettua, mutta maahan rytkähtämisen - noup.

Maahanmeno oli taas tuttua Fyraa. Se putosi! Luoksetulo oli vauhdikas ja se tuli eteen istumaan Fyran taitotasoon nähden todella hyvin. Sivulle siirtyminen oli nopea ja asento hyvä. Se oli siinä se tottisosio sitten! Kyllähän minä sen tajusin, että läpi meni.

bhIMG_1195.jpg
Hyvä Fyra! Ohi on tämä osuus. Huomatkaa sama tahti ;-)

Tuomiolla kuultiin kehuja siitä, kuinka oltiin BH-kokeeseen tultu valmiina pakettina, liikkeet onnistui tarkasti yhtä virhettä lukuunottamatta ja ohjaus oli täsmällistä ja asiallista. Erityiskiitokset Fyra sai tekemisen meiningistään, alati heiluvasta hännästään ja niistä vasemmalle käännöksistään & takaosan käytöstään. Tehtiin kuulemma oikeita KÄÄNNÖKSIÄ eikä epämääräisiä KAARROKSIA. Arvosanat meni muistaakseni näin:

  • seuraaminen kytkettynä ERINOMAINEN
  • seuraaminen vapaana ERITTÄIN HYVÄ
  • liikkeestä istuminen PUUTTEELLINEN
  • liikkeestä maahanmeno ERINOMAINEN
  • luoksetulo ERINOMAINEN
  • paikallaolo ERITTÄIN HYVÄ
  • BH-kokeen tottisosio HYVÄKSYTTY

bhIMG_1200.jpg bhIMG_1226.jpg
Tuomiota odotellessa ja tuomion jälkeen. Kuka muuten kättelee ja ketä?

Tuota pisteytyslomakettahan ei BH-kokeista omiin kätösiinsä saa, mutta Palveluskoiraliiton sivuilta voi katsoa mitä nuo sanalliset kuvaukset pisteissä voivat ehkä mahdollisesti tarkoittaa.

Kaupunkiosuus oli Oulun linja-autoasemalla, joka on vilkas paikka jo luonnostaan, sellainen erinomainen "minikaupunki". Kaupunkiosuuden arvosteli kokeen ylituomari Eeva Äijälä. Ensin ilmoittauduttiin tuomarille väkijoukon keskellä ja tarkastettiin kykeneekö koira ottamaan vastaan käskyjä ihmisjoukon keskellä. Fyra meni maahan hienosti ja siinä jutellessamme laski päänsä jo tassujen varaan valmiina nukahtamaan jos juttu jatkuu pidemmällekin iltaan. No ei jatkunut ja päästiin matkaan. Ensin ohitettiin rautatien ali menevä tunnelinaukko, josta lappoi ihmistä ulos toden teolla matlakaukkujaan vetäen. Ensimmäisellä suoralla sekä takaa että edestä tuli pyöräilijä kelloa soittaen ja lenkkeilijä pyörän kannassa hölkäten. Käännöksen jälkeen väistettiin toisesta tunnelista kulkevaa ihmisjoukkoa ja siirryttiin autoilijan luo juttelemaan. Fyra ei reagoinut autoilijaan laisinkaan ja miksi olisikaan, on se sen verran monesti auton ikkunassa roikkuneita tuttuja treffannut. Toinen pidempi suora mentiin junaradan aidan vierustaa ja siihen ei oltu järjestetty mitään erityisohjelmaa. Fyra ei ole koskaan tainnut nähdä junaa, eikä se nähnyt sitä nytkään kun ei se huomannut koko vekotinta.

Palattuamme takaisin linja-autoaseman eteen, häiriökoira lenkkeili vastaan ja kääntymisen jälkeen ohitti meidät vielä takaa. Ei moitteen sanaa Fyran käytöksessä.

Lopuksi katsottiin Fyran yksinolon aikana tapahtunut koiran ohitus. Fyra puuhun kiinni ja minä mein piiloon sinne tunneliin. Fyra ei ollut ohi lenkkeilleestä koirasta moksiskaan ja ylimääräiseksi häiriöksi viereen "rantautunut" bussilastillinen ihmisiä kasseineen eivät aiheuttaneet sille päänvaivaa.

Lopputulos: Kaupunkiosuus hyväksytty moitteettomana.

Kokonaislopputulos: "koirakäyttäytymistieteiden maisterin" paperit, koularin eli meidän Fyra on nyt BH Maahismetsän Fiini-Flikka. Fyra on nyt kahden viikon sisällä korkannut kilpailukirjamerkintänsä onnistuneesti sekä agissa, tokossa että palveluskoiralajien alaluokalla. Hyvä me!

bhIMG_1203.jpg bhIMG_1232.jpg
Tsilviisiin, kiva moppe!

JK. Se "vammakäsi"... se johtuu siitä, että jos mä kävelen käsi alhaalla, isken Fyraa aina päin näköä TAI Fyra lipsuttaa mun nyrkkiä. Pitää kai opetella kävelemään appelsiinit kainaloissa niin, että mun kädet huiskii Fyran sivussa. Miten muut p*rsjalat on tällasen ongelman ratkasseet?