* * * * *
K: Miksi sananvapaus on tärkeä?
Ilman sananvapautta ei ole muitakaan vapauksia, koska ilman avointa julkista keskustelua ei saada tietoa mahdollisista ihmisoikeusrikkomuksista eikä siten saada vallanpitäjiä vastuuseen teoistaan. Näin ollen sananvapaus on demokratian perusedellytys.

K: Mitä sananvapaus Internetissä pitää sisällään?
Sananvapaus tarkoittaa Internetissä samaa kuin muuallakin. Ihmisoikeuksien julistuksen 19 artikla on varsin selkeä: "Jokaisella on oikeus mielipiteen- ja sananvapauteen; tähän sisältyy oikeus häiritsemättä pitää mielipiteensä sekä oikeus rajoista riippumatta hankkia, vastaanottaa ja levittää tietoja kaikkien tiedotusvälineiden kautta." Internet on artiklan tarkoittama tiedotusväline. Sananvapauteen puuttumiskynnyksen tulee olla yhtä korkea kuin perinteisessäkin mediassa.

K: Ovatko sananvapauden viholliset vihollisia tyhmyyttään vai ilkeyttään?
Sekä että. Suomessa ja länsimaissa uhkana ovat lähinnä hyväntahtoiset hölmöt ja lyhytnäköiset opportunistit; maailmalta löytyy esimerkkejä pahemmastakin. Suomessa on se erityinen ongelma, että sananvapaus on niin pitkään ollut poikkeuksellisen hyvällä tolalla, ettei tilanteen historiallista harvinaisuutta enää oivalleta. Sananvapautta kuvitellaan saavutetuksi eduksi, jota ei enää tarvitse puolustaa. Niinpä sitä ollaan valmiita kaventamaan muiden hyvien tarkoitusten vuoksi mekanismein, jotka olisivat tuhoisia vähemmän demokraattisen tai vain huolimattomamman hallituksen tai virkamieskoneiston käsissä.

Lainaukset: http://www.effi.org/sananvapaus/

* * * * *

Nyt olen paitsi sanaton (vapaudestani huolimatta), myös väsynyt tästä kaikesta. Voisin yhtäaikaisesti nauraa, itkeä ja hakata päätäni seinään pettymyksestä ihmisrodun mielettömyyteen. Se on kuitenkin vain energian tuhlausta. Tyydyn olemaan turra ja tyrmistynyt. Hiekka ilmiselvästi laatikossa kuumenee, mutta onneksi en enää ole noiden laitojen sisäpuolella. Hiekkalaatikon reunoja on korotettu, sen ympärille on istutettu orapihlaja-aitaa. Leikkijät ovat valikoineet kaverinsa ja hiekkalelut pysyvät tiiviisti omissa käsissä ja omassa hallinnassa. Leikkimisjärjestystä, leikin motiivia ja leikkijöiden ajatuksia ei sovi kenenkään tiedustella. Myös hiekan lämmönnousun syy on valtionsalaisuuteen verrattavissa oleva asia. Pidä suus kiinni ja varo tiettyjä sanoja TAI tule jäädytetyksi. AUTS!

Ei kukaan ole kuurompi kuin se, joka ei tahdo kuulla.
-sananlasku, alkuperä tuntematon

Hullu heittää kiven kaivoon, eikä tuhat viisasta saa sitä ylös.
-Arabialainen sananlasku

Ellei vuorilla ole suuria puita, leikkivät rikkaruohot kuningasta.
-Kiinalainen sananlasku

meijjan_pensas.jpg

Jokiranta kuittaa tältä illalta. On ilmoja pidellyt ja pensaskin on nätti...