Katti, tiistai

Tiistai-iltana Kattilla ja Rinjalla oli pentuagin kolmas kerta. Aiheina oli takaaleikkauksia, sylkkäreitä, pujoa, mutkaputkea, vauvapuomia ja ties sun mitä. Monenlaista hommaa mahtui taas tuntiin ja tehtävät vaihtelivat niin mukavasti, että treenikerta taas mennä hurahti.

Katti on älykkö, jopa ehkä vaarallisen viisas. Se oikeasti miettii ja kokeilee, jotta tätäkö sinä tarkoitit vai oisko se sittenkin TÄMÄ juttu. Sitten kun saan päätettyä sen, mitä siltä haluan, se kyllä tekee ja perusteellisesti tekeekin. Tässä kohdassa se minun ongelma sitten tuleekin. Koskapa olisin käyttänyt aikaani enemmän miettimiseen kuin tekemiseen? Kasvun paikka tiedossa. Onneksi tuo Katti kuitenkin jaksaa säätää ja kokeilla asioita. Ei ole herne kirsussa aivan heti, vaikka ohjaaja vielä tuumailee.

Sen vain huomasin, että Kattille pitää nyt tehdä muutamia eteenlähetysharjoituksia muistin virkistämiseksi. Pikkuisen meinaa olla minusta irtoaminen nyt hakusessa. Asia on kuitenkin aika helposti korjattu kun vain ottaa namilautasen ja painuu pihalle.

Puomin alastulokontakti on Kattin PRO-juttu. Koskahan tuota kyllästyy kehumaan? Malliesimerkki siitä, kuinka joku pikkupentuna ehdolliestuttu asia on ja pysyy koiran päässä. Vanhahan tuo ei Katti ole vielä itsekään, mutta näkisittepä sen tomeruuden, jolla Katti tepsuttaa vauvapuomin alas paikkaan, jota pitää ehkä maailman ensteks hienoimpana ja hyösyllisenä paikkana. Tuo paikka on kakskakkonen puomin alastulossa. Tälvissiin!

Viime treeneissä Kattilla tuli loppuvaiheessa semmonen keskittymiskyvytön hetki ja selvisihän se syykin. Kauhia pissahätä ja vielä päälle kakkahätä. Pissat käytiin hoitelemassa pihalla kesken treenien, mutta se isompi asia vielä lopputreeniä häiritsi. Täytyy varata huomenna enemmän aikaa ulkoiluttamiseen. Se 15-20 min ei riitä Kattille ulkoilutukseksi.

Femma & Konna, torstai

Meillä oli Tupoksella valssailua a'la ruotsinneidot. Jätettiin kädenvaihto valssia tehdessä pois ja jatkettiin ohjausta koiran puoleisella kädellä valssin jälkeenkin. Käsi oli ikäänkuin omaa kroppaa vasten ja vähän kuin "vastainen käsi". Mitä tuota yrittää kuvailla, katsokaa vaikka Jenny Dammin videota You Tubesta: klik (monia paikkoja joissa tuo juttu näkyy, mm. aivan radan alussa). Mulla otti tovin sisäistää tuo ohjausjutska, sillä niin on selkäytimeen porautunut perinteinen valssi ja käden vaihdokset. Femman kanssa alkoi homma sujua helpommin kuin Konnan. Vika ei ollut koirassa, vaan minussa, joka ei sitten millään meinannut saada käsiään irti kropastaan.

Femmaan tommoset kääntämiset puri kuin väärä raha pimeillä markkinoilla. Hitsi että se nuoli siivekkeitä ja esitti taitavampaa kuin onkaan - vai - onko se sittenkin taitavampi kuin olen kuvitellut tahi luullut? Noh - tästä treenistä innostuneena ilmoitin sen Seinäjoelle 7.12. kolmeen starttiin. Katsotaan mitä siellä opitaan. Kilpailujahan Femman kanssa on takana vasta aika vähän, joten meillä ei ole esimerkiksi mitään kilpailurutiinejakaan. Siksi täytyy siis kisata, että opitaan kisaamaan. Simppeliä! Ei riitä, että minä osaan kisata toisella koiralla, meidän täytyy yhdessä osata kisata.

Konnan kanssa päästiin jyvälle asiasta, mutta kanki-kaikkosmaiset loikat ei nyt mitenkään siivekkeitä nuoleskele. Kuvittelen kuitenkin ainakin osan kurveista tällä konstin pienentyneen, joten pannaan sille listalle, johon on kirjattuna asioita, joita tutkaillaan ja harjoitellaan lisää ja otetaan käyttöön kun oikia kohta radassa esiin tulee. Yhden pidemmän kurvin tein Konnalla niin tarkasti keskittyen, että se totinen meneminen oli näkynyt päällepäinkin. Joo - myönnän, me ei Konnan kanssa nähty muuta kuin toisemme siinä kiemurassa, mutta puhtaasti se selvitettiin. Siitä ei puuttunut muuta kuin tekemisen rentous :-D Konnakin on tänään ilmoitettu Seinäjoelle loikkimaan itsepäisyyspäivän jälkeisenä päivänä.

Lopputreeni pyhitettiin takaaleikkauksille. Tällä teemalla jatketaan vielä tälläkin viikolla. Femma vaihtuu nyt toistaiseksi Ellan treenipaikalle ja Ella saapi koikkelehtia rukkasensa perässä täällä kotosalla ja Siikajoen maneesilla sunnuntaisin.

Maneesi, sunnuntai

Tällä kertaa omat rekut jäi suosiolla kotiin kun oli mun vuoro vetää treenit. Aiheena oli irtoaminen loppusuorilla. Tähtiryhmäläiset teki vaikiampia kurveja kuin alottelevammat, joista suurin osa on minulle uusia tuttavuuksia. Ennen tämän ryhmän alkua pidin palopuheen koiran kanssa leikkimisestä, sen palkkaamisesta ja siitä, kuinka tärkeää on ensisijaisesti tehdä koiran kanssa yhdessä töitä kuin onnistua presiis tarkasti annetuista harjoituksista. Fiilis ensin, esteisiin osuminen tulee sitten kokemuksen myötä. Aika usein ohjaajat tuppaavat huutelemaan sitä EI-sanaa ihan turhaan ja latistavat koiran intoa. Näissä tilanteissa yleensä syy on jossain ihan muualla kuin koiran tottelemattomuudessa - ohjaaja ei osaa ohjata oikein tai ajoissa, koira ei osaa tiettyä estettä tai ohjauskiemuraa tms. Treenejä vetäessä huomasin, että ehkä edes osa kertomastani oli sisäistetty. Koiria kannustettiin, palkattiin ja niiden kanssa tehtiin yhdessä. Vielä kun jengi unohtaisi sen oman koiran vertaamisen kaverin koiraan. Jokainen koira on yksilö ja jokaiselle koiralle harjoitusta muutetaan sille edulliseen suuntaan. Jokainen koira ei suorita samaa määrää harjoitteita, sillä toinen kestää enemmän toistoja kuin toinen. On myoskin turha jankata jos homma sujuu.

Että näillä eväin ensi kertaan!

Muutama ylpeydenaihe eli leuhkiminen

Viime viikonloppuna Oulun kisoissa on ollut neljä kolmosen starttia. Niistä kahdessa voittajana nähtiin CARDI. Lauantaina voiton otti Unssi (BW Tiny Chinook) kartturinaan Minna-"Kimi"-Karjalainen ja sunnuntaina Panda (Agicard's Bumble Bee, meidän Eskon & Mirkun Alman tytär) & Mirkku Tiainen. Minä en oikein tiedä miten päin olisin nämä ilouutiset kuultuani. Mä tyydyn vain nöyrästi kiittämään tämmösestä super-PR-teosta ja onnittelemaan menestyksestä. Kyllä cardillakin pääsee! Lupaan kyllä kestittää saunaillan verran karttureita ja taustajoukkoja jos näille kulmin eksytte ;-)

Niin ja vaikkei nämä olekaan mitään agilityasioita, kehaisen vielä meidän kakaroita:

Rinja161108A.jpg
Rinja-trinsessa (BW My Trilogy) 5,5 kk, kuva JoFli

Luva181108.jpg
Luva-luppana (High Volt's Happy Feet) 4 kk, kuva: HannaH