Jalostuksen tavoiteohjelma (myöh. JTO) on jokaisessa rotujärjestössä se tärkein paperinivaska mitä sillä olla voi. Sen soisi olevan myös tärkein ohjenuora rodun harrastajille, varsinkin kasvattajille ja jalostuskelpoisten urosten omistajille. Se on rodun menneisyys, nykypäivä ja mikä tärkeintä – tulevaisuus maassamme.

Kasvattamani rodun JTO:aa on veistelty vuosia. Olin itse tekemässä ja esittelemässä rodun harrastajille versio nro1:stä. Kalvosulkeiset pidettiin Tunne rotusi –päivillä Asikkalassa muistini mukaan syksyllä 2006 ja samassa yhteydessä paikalla olleet paiskivat ansiokkaasti ryhmätöitä JTO:aan kuuluvan SWOT-analyysin merkeissä.

Jäsenistö hyväksyi JTO:n vuosikokouksessa keväällä 2007 lisähuomautuksella, että mikäli Suomen Kennelliiton jalostustieteellinen toimikunta (myöh. JTT) haluaa jotain muutosta tai tarkennusta, jalostustoimikunta voi tehdä nuo muutokset ilman vuosikokouksen koolle kutsumista.

Tavoiteohjelma lähti JTT:aan, mutta palautui takaisin muutamin muutos- ja tarkennuspyynnöin. Ne tehtiin ja JTO matkasi takaisin JTT:aan. Kyseisessä toimikunnassa tapahtui henkilömuutoksia ja uusi JTT oli palauttanut JTO:n rotujärjestölle takaisin hivenen erilaisin muutos-, lisäys- ja tarkennusajatuksin. Tässä vaiheessa minä en enää ollut mukana rotujärjestön jalostustoimikunnassa, joten en osaa ottaa kantaa JTO:n sen jälkeiseen elämään., puhumattakaan sisältöön.

Keväällä 2008 järjestetyssä Koira-Expossa Riihimäellä osallistuin jalostuksen tavoiteohjelmia ja jalostustoimikuntia käsittelevälle luennolle kennelpiirini edustajana. Samaisella luennolla tuon jojona pomppineen JTO:n parissa pakertavat rotujärjestön edustajat pyysivät jalostustieteelliseltä toimikunnalta vierihoitoa saadakseen urakan viimein päätökseen. Mikähän JTO:n tekemisessä tuolloin vastusti noin kovasti? Tuskin heidän toinen huolenaiheensa, ”voiko JTO:n toimittaa CD:llä”, tarvitsi nimenomaan JTT:n apua hoituakseen. Bittinikkareita on maa pullollaan.

Rotujärjestön keskustelupalstalle ilmestyi muutama päivä sitten palstan ylläpitäjän tunnuksilla kirjoitettu viesti: ” Suomen Kennelliiton Jalostustieteellinen toimikunta on hyväksynyt SWCS ry:n Jalostustoimikunnan laatimat Welsh Corgi Pembroke- ja Welsh Corgi Cardigan- rotujen Jalostuksen tavoite ohjelmat. Ohjelmat tullaan lisäämään SWCS ry:n kotisivuille sähköisessä muodossa syksyn 2009 aikana.”  [sivuhuomio] Jos tämä on virallinen tiedote, voisi tuota oikeinkirjoitusta, isojen kirjainten käyttöä jne hieman viilailla. [/sivuhuomio]

Ensimmäinen kysymys, joka itsellä heräsi tuon luettuani, oli ihmetys siitä miksi keskustelupalstan ylläpitäjä tätä asiaa tiedottaa. Sinällään mitätön ajatuksenjuoksu, mutta ei vain voinut siltä välttyä. Sen jälkeen sisäistin kohdan ”syksyn 2009 aikana”. Mitä ihmettä? Jos se on valmis, miksei sitä nykyaikana saada eetteriin tuon nopeammin. Päätin lähestyä kysymyksilläni rotujärjestön keulakuvaa.

Kirjeenvaihtomme on ollut lyhyt ja se on vielä kesken ainakin minun osalta. Haluan saada vastauksia esittämiini kysymyksiin, mutta laihanlaista tuntuu vastausten tiedollinen sisältö olevan. JTO on valmis, mutta sen nettiin laittaminen ei käy ”napin painalluksella” varsinkaan kesäloma-aikaan. Olen saanut myös tietooni, että syksyllä julkaiseminen edesauttaisi tiedon tasapuolista julkaisemista.

Tuota noin… nykyaikana tiedon julkaiseminen netissä ei vaadi kovinkaan montaa napinpainallusta. Ei siinäkään tapauksessa, vaikka JTO olisi kirjoitettu sähköttömällä kirjoituskoneella tai vaikkapa käsin. Tiedon tasapuolinen jakaminen on kaunis ajatus, mutta kuinka varmistetaan että nimenomaan syksyllä kaikki saavat tiedon samaan aikaan? Eikö tiedon nopea jakaminen olisi se prioriteetti nro1?

Suomen Kennelliiton JTO ohjeistuksessa lukee:

"6. KÄYTTÖÖNOTTO JA TIEDOTTAMINEN
Rotujärjestön velvollisuutena on tiedottaa jäsenistölleen hyväksytystä JTO:sta mahdollisimman tehokkaasti, nopeasti ja kattavasti hyväksymisen jälkeen. Hyväksytty tavoiteohjelma julkaistaan rotujärjestön tai -yhdistyksen julkaisussa ja mahdollisilla internetsivuilla tai voidaan postittaa jäsenille. Suositellaan, että ohjelma olisi pysyvästi nähtävillä yhdistyksen internetsivuilla.
JTO:ssa on mainittava ohjelman voimaantuloaika, jonka SKL ohjelman hyväksyessään vahvistaa."


Ohjeessa käytetään termiä rotujärjestön velvollisuus. Se kätkee sisälleen mielestäni myös jäsenen oikeuden saada tietoa tuon kohta 6:n mukaisesti mahdollisimman tehokkaasti, nopeasti ja kattavasti. Saamani vastaus rotujärjestön suunnalta ei siis tyydyttänyt minua lainkaan ja lähestyin keulakuvaa uudelleen.

Uudessa vastauksessa sainkin tietooni, ettei JTO:aa voikaan vielä julkaista kun jalostustoimikuntamme on työstämässä sitä julkaisukuntoon Kennelliiton antamien ohjeiden ja toiveiden mukaisesti. Sen jälkeen se tultaisiin julkaisemaan nettisivuilla. Mihin katosi kesälomat, syksy ja tieto JTO:n valmiudesta? Mielestäni tieto JTO:n hyväksynnästä tarkoittaa sitä, että asiat, pisteet ja pilkut ovat kohdallaan. Tarvittavat napinpainallukset kyllä lisääntyivät *wirn*

Jos kyse on siitä, ettei JTO:ssa ole vielä kaunista kansilehteä tai sitä omaa täydellistä rekkua kuvattuna rotumääritelmän esittelykuvaksi, niin se tieto ei ainakaan minua kiinnosta. Jalostuksen tavoiteohjelman TEKSTI on se hyväksytty osio. Sitä tässä tietoomme halutaan. Se on tärkeintä.

Jos taas JTO:n hyväksyntä onkin tapahtunut esiasteella ja on lopullista vasta tietyin muutosehdoin, niin oliko silloin aivan pakko tiedottaa asiasta virheellisesti antaen väärää mielikuvaa siitä, että JTO on todellakin valmisvalmis – ei puoliksi valmis tai sinnepäin. Tietenkin tuolla tiedottamisella saa rotujärjestön viimeisen vuoden aikana jokaisessa asiassa keinotekoisesti kiillottaman kilven vieläkin sädehtivämmäksi, mutta harmillista, että se tapahtuu näin tärkeän asian tiimoilla.

Olen nyt jälleen lähestynyt keulahahmoa ja tiedustellut mitä nämä Kennelliiton ohjeet ja toiveet ovat. Olen myös käyttänyt jäsenenä olemisen oikeutta ja pyytänyt saada itselleni JTO:n vaikka paperikopiona. Jos meillä sellainen on valmiina, ei sen toimittamisessa luulisi olevan mitään vaikeutta, mutta onko JTO valmis?

1244037362_img-d41d8cd98f00b204e9800998e