Löysin 16-vuotta sitten saamani kortin ja sen teksti sai ensin hörähtämään ääneen. Hetken huvituksen jälkeen vakavoiduin ja totesin, että poikkeus vahvistanee säännön tai sitten titteleissä ja "titteleissä" on eroja. Veikkaan jälkimmäistä.

Ihmemylly Konna on nyt kuusinkertainen valio. Sillä on viiden käyttövaliouden lisäksi muotovaliotitteleitäkin useampi, mutta niitä on aivan turha laskea muuta kuin yhdeksi titteliksi yhdestä lajista vaikka niitä olisi kymmeniä. Minulla on ollut onni olla edesauttamassa sen valioitumista agilitystä. Mamma-Marikan sisko Erika ohjasti sen valioksi omassa erikoislajissaan MEJÄssä. Kaikissa muissa valionarvoissa kumarrus ja kunnioitus menee Marikalle itselleen. Hän on tehnyt Konnasta Konnan, ihmemyllyn vailla vertaa. Hän on rakentanut sellaiset pohjat, että Konna todellakin osaa oppia. Turhaan ei Marikan pipossa lue tekstiä "Ihmemylläri"!

Konna on poikkeuksellisen sopeutuvainen ja monipuolinen koira. Se osaa oppia ja omaksua eri asioita nopeastikin. Se kykenee samana päivänä kisaamaan aamusella VOI1-tuloksen metsästyskoirien jäljestämiskokeista ja juoksemaan nollaradan agilitykisoista iltapäivällä. Se treenaa keskittyneesti erikoisvoittajaluokan liikkeitä saadakseen loppupalkaksi ja jackpotiksi vapautuksen agilityesteille eli tekemään toista treeniä. Konna haluaa, tahtoo ja saa tehdä. Jos joskus agiharkoissa onkin mennyt homma höpöksi ja Konna kokeillut kartturin hommia kesken treenin, pahin mahdollinen rangaistus on sille ollut treenin keskeytys. Jos elettäisiin sarjakuvamaailmassa, Konnan pään yläpuolella olisi aika nopeasti ajatuskupla, jossa olisi juuri sytytetty hehkulamppu ja muutama viisas ajatus perässä. Se koira ei ole tyhmä. Ei sinne päinkään!

Luonnonlahjakkuus? Kyllä ja ei. Ei koira ilman tervettä korvienväliä tällaiseen kykene. En usko, että Marika tai Erika tykkäävät huonoa, jos totean, että meistä kukaan ei ole niin taitava koirankouluttaja, että olisimme saaneet Konnasta esiin kaiken sen mitä siitä on saatu JOS sen kuulat olisivat kupissa ihan sekaisin. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, etteikö näiden saavutusten eteen olisi tehty työtä. On tehty! On treenattu! Meistä kuitenkin jokainen uskoo ajallisen treenimäärän sijasta treenin laatuun. On parempi treenata ajatuksella pieni hetki jotain joka edesauttaa seuraavaa askelmaa kuin jauhaa toista tuntia jotain, josta ei jälkikäteen osaa kertoa muuta kuin ylpeillen sen kuinka kauan treeni kesti.

Ja ihan loppuun ne Konnan tittelit:

 • FI KVA (palveluskoirien jälkikoe)
 • FI KVA (palveluskoirien hakukoe)
 • FI TVA (tottelevaisuusvalio)
 • FI AVA (agilityvalio)
 • FI JVA (metsästyskoirien jäljestämiskoe, verijälki)
 • FI MVA (Suomen muotovalio)
 • SE MVA (Ruotsin muotovalio)
 • NO MVA (Norjan muotovalio)
 • EE MVA (Eestin muotovalio)
 • C.I.B. (Kansainvälinen muotovalio)
 • POHJ MVA (Pohjoismaiden muotovalio)
 • JV-03 (Juniorivoittaja vm. 2003)

ja lisäksi sillä on vielä koulutustunnukset palveluskoirien etsintäkokeen alokasluokasta (EK1) ja käyttäytymiskokeesta (BH). KoiraNetissä Konna majailee linkissä: http://jalostus.kennelliitto.fi/frmKoira.aspx?RekNo=FIN35543/02&R=15.3

NII-IIIN... MITÄPÄ ERIKOISTA JA HYVÄÄ KONNASSA ONKAAN?